rū́gštinti, -ina, -ino.
1. daryti rūgštaus, rūgštesnio skonio: Su uksusu barščius rūgština ana. Putrai rūgštinti buvo ruginiai miltai su drungnu [v] andeniu. O gyvuliams karščiuojant, dešimtis lašų vitrijoliaus, ing gorčių vandens įlašintų, rūgština vandenį.
2. daryti rūgštų: Amonio salietra šiek tiek rūgština dirvą.
aprū́gštinti. padaryti rūgštų: Truputis raugo visą maišymą aprūgština.
nurū́gštinti.
1. padaryti per rūgštų: Nurū́gštinau pyragą. Dėjo rūgšties kopūstuos ir nurū́gštino.
2. pašalinti rūgštis: Norint tiksliai nustatyti, kiek imti kalkinių medžiagų durpėms nurūgštinti, reikia padaryti bandymą su mažesniu durpių kiekiu.
parū́gštinti. padaryti truputį rūgštų: Actu parū́gštino barščius. Šviežios pomidorų sultys esti skanesnės, kai truputį pasūdomos arba parūgštinamos citrinos rūgštimi.
pérrūgštinti. padaryti per daug rūgštų: Jei perrūgštinsime sriubą, bus nebegardi. Pripylei spanguolių sulčių ir pérrūgštinai arbatą.
prarū́gštinti. kiek parūgštinti, pradaryti rūgštymu: Prarū́gštinau barkščius su grietine. Ar neturi parūgų raugalo saldiems batviniams prarū́gštinti? Prarū́gštino bulbynę su pasukoms. Parūgoms negalėjo prabaltinti, nė bulbynės prarū́gštinti – nevalnu.
surū́gštinti.
1. padaryti rūgštų, tinkamo rūgštumo.
2. padaryti per daug rūgštų.
užrū́gštinti.
1. uždaryti rūgštymu: Su miškiniais obūliukais užrū́gštinusi kopūstus. Par daug batvinius užrū́gštinau, reiks pienu prapilti. Atveždavo grietinės rūgštos, užsirū́gštindavau kožną sykį.
2. užteršti rūgštimi: Paimsi gerą puodą, užrū́gštinsi, paskui mesk.
Jūsų pataisymai bus išsiųsti moderatorių peržiūrai, jei informacija tikslesnė/taisyklingesnė
ji bus patalpinta vietoj esamos.